Disa shitës me pakicë evropiane kanë filluar të ndërmarrin hapin drastik për të kufizuar sasinë e vajit të lulediellit për konsumator mes frikës së vazhdueshme se lufta në Ukrainë do të shkaktojë mungesa ushqimore dhe do të shkaktojë blerje paniku.
Më pak se tre javë pas fillimit të pushtimit, kambanat e alarmit tashmë po bien në lidhje me ndikimin goditës të luftës në BE, si dhe zinxhirët ndërkombëtarë të furnizimit me ushqime, duke përfshirë mungesat e mundshme të lulediellit.
Së bashku, Ukraina dhe Rusia përbëjnë shumicën e eksporteve botërore të vajit të lulediellit, me vetëm Ukrainën përgjegjëse për ndërmjet 35 dhe 45% të vajit të lulediellit të rafinuar në BE.
Sipas shoqatës evropiane të vajit vegjetal, Fediol, rezervat e disponueshme të vajit të papërpunuar të farave të lulediellit në BE vlerësohet të zgjasin nga katër deri në gjashtë javë, me një mungesë të vajit të farës së lulediellit të rafinuar/shishe në tregun evropian që pritet më pas.
Vaji i farave të lulediellit është një përbërës thelbësor i prodhimit të ushqimit në shkallë të gjerë, i përdorur gjerësisht për përgatitjen e konservave, salcave, majonezës, salcës së lyer dhe produkteve buke si biskotat.
Është gjithashtu një nga opsionet e preferuara për skuqjen në sektorin e hoteleve, restoranteve dhe hotelierisë (Horeca) dhe një komponent kyç për industrinë oleokimike dhe energjetike, për shembull në prodhimin e bionaftës.
Alternativat ndaj vajit të farave të lulediellit si vaji i kollit, kokosit, palmës dhe sojës janë të disponueshme, por i gjithë sektori i vajit vegjetal po përjeton një rritje të çmimeve, me indeksin e çmimit të vajit vegjetal të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) të OKB-së që arrin një rekord prej 8.5%. rritje në ditët e kaluara.
Paketimi është një çështje tjetër në zëvendësimin e vajit të lulediellit, pasi industria zakonisht përgatit dhe printon etiketat e ushqimit për produktet e tyre një herë në vit, por çdo ndryshim i mëvonshëm duhet të tregohet menjëherë.
“Disa po mendojnë t’u kërkojnë autoriteteve kompetente një përjashtim kohor për të përdorur lloje alternative të vajit pa pasur nevojë të ndryshojnë etiketat,” tha Natasha Linhart nga Atlante, një grup me bazë në Bolonja që furnizon zinxhirët e supermarketeve si Walmart dhe Sainsbury’s, për të përditshmen italiane Sole24ore. .
Rreziku i blerjes nga paniku
Situata aktuale tani ka arritur nivelin e konsumatorit, duke nxitur disa supermarkete të njohura spanjolle të racionojnë sasinë e vajit të lulediellit të disponueshëm për blerje për konsumator në 5 litra, është informuar EURACTIV.
Kjo u konfirmua të jetë e vërtetë nga Komisioni Evropian gjatë takimit të tij me dyer të mbyllura të ekspertëve të krizës së sigurisë ushqimore të mbajtur të mërkurën (9 mars), sipas burimeve të njohura me diskutimet.
Këto burime i thanë EURACTIV se ekzekutivi i BE-së paralajmëroi kundër veprimeve të tilla sepse kishte frikë se kjo mund të “dërgonte një sinjal” për konsumatorët se ushqimi është në mungesë, duke shkaktuar blerje paniku. Për shembull, ai tërhoqi paralele me letrën higjienike, e cila u ble në mënyrë furishme nga paniku në ditët e para të pandemisë COVID.
Po kështu, me stoqet në fund të fundit në Itali, disa shitës me pakicë kombëtare si Coop, Eurospin, Famila dhe Mega thuhet se kanë filluar racionimin e vajit të farave në rajonet Liguria, Toscana dhe Veneto.
Për shembull, supermarketet në Treviso dhe Belluno, dy qytete në rajonin e Venetos, po kufizojnë blerjen e vajit të farës në një maksimum prej dy shishe për klient pasi po përjetonin disa raste të sjelljes së grumbullimit, sipas raporteve të shtypit lokal.
Në disa supermarkete në Toskanë, klientët mund të blejnë vetëm pesë shishe 1 litërshe me vaj fara luledielli dhe dy shishe 1 litërshe me vaj misri. Këto mbeten, megjithatë “episode të kufizuara”, sipas kooperativës së shitjes me pakicë Coop.
“Situata në lidhje me furnizimin e produkteve po evoluon, por jo në atë masë sa të ketë shqetësime të afërta”, thuhet në një shënim të kooperativës.
Argumentum.al